יום רביעי, 25 בינואר 2012

יעלה אלישבע מארחת בהיכל הניגון. נתנאל לייפר על האלבום היכל הניגון בגרסה הגברית




בס"ד

האלבום או יותר נכון התקליטאור... כן לא התבלבלתי כך קוראת היוצרת יעלה אלישבע גבאי(תקליט-אור) לאלבום "היכל הניגון" שהוציאה בימים אלו.

להוציא אלבום זה כרוך בהשקעה גדולה כספית ונפשית ,מדובר בתהליך ארוך ומייגע לעיתים של בחירת השירים העיבודים וכל ההפקה שמסביב. להוציא את אותו האלבום פעם נוספת זה כבר דורש כוחות נפשיים כפולים... לפני כשלוש שנים הוציאה יעלה אלישבע את אלבומה בגרסה הנשית שאותה היא שרה בעצמה בקול פעמונים ייחודי ועוצמתי מאד . מטבע הדברים אלבום שכזה נחשף לקהל מצומצם מאד.

לשמחתי החליטה יעלה אלישבע להוציא את האלבום מחדש והפעם מתארחים בו זמרים מהשורה הראשונה שמבצעים את אותם השירים מחדש על הרצועות המקוריות (למעט "בנה ביתך" של קרליבך שבוצע באלבום הראשון בלבד. למי שבכל זאת מחפש את השיר בגרסה גברית יכול לשמוע אותו בביצועם של האחים רזאל יונתן ואהרון מתוך האלבום "ובכל זאת")

יעלה אלישבע הלחינה את כל השירים באלבום והוא מכיל סגנונות שונים ומעניינים. יעלה מספרת שהיא חסרת כל השכלה מוסיקלית ולמרות זאת לחניה מורכבים ומוסיקליים מאד. בעת הקלטת האלבום נעזרה במוסיקאים מקצועיים שתרגמו את הלחנים לשפת המוסיקה המקצועית.

האלבום מעניין מאד מבחינה מוסיקלית והעיבודים בו מושקעים ומעניינים מאד להפקה המוסיקלית חברו ליעלה, ענבל ואסף זמיר, אלי מלמד וראובן ברנסבורגר.

האלבום נפתח בשיר "זמרת הארץ" שמושר על ידי נתנאל מלאייב שלא הכרתי אותו כלל עד לשמיעת האלבום ובהחלט ניתן לומר שמדובר בזמר מוכשר במיוחד בעל קול מיוחד. העיבודים בשיר מיוחדים מאד, בעלי האוזן הרגישה יוכלו לשים לב לצלילי הנבל שמנוגנים כמו גם חליל הצד על ידי המוסיקאי דוד לואיס.  לשיר בקול גברי על עיבודים שנכתבו עבור קול נשי רחב טווח כשל יעלה אלישבע זאת משימה לא פשוטה במיוחד והזמרים שנבחרו לפרוייקט ברובם בעלי קולות גבוהים מאד . ברוב השירים זה נשמע טוב מאד ולא מורגש למרות שיש אי אלו שניות שאתה חש שהזמר היה "אנוס על פי הסולם" (אולי בגלל ההשוואה לאלבום הראשון...).

השיר השני באלבום "אבידת בת מלך" שיר מעניין על פי סיפורי מעשיות של רבי נחמן מברסלב מושר על ידי הזמר גד אלבז שגם ידוע בקולו הגבוה. גם פה העיבודים מעניינים והשיר נפתח בנגינת אבוב של אלי מלמד (כלי נשיפה מעץ בעל צליל ייחודי ונחשב לקשה לנגינה במיוחד) השיר בכלליות יפיפה ואני אוהב מאד להאזין לו.

השיר השלישי הוא "לכה דודי" והוא מושר על ידי אביחי פז גרינוולד בביצוע מעולה שמחמיא לשיר ולאביחי גם פה העיבוד מעניין על גבול המזרחי והוא נפתח בנגינת עוד של גלעד חזן מלהקת הפיוטים "הקטורת".

השיר הרביעי "מעין עולם הבא" שיר שקט ומרגש שמושר על ידי נתנאל מלאייב ששוב קולו הגבוה והוריטאוזיות שלו נדרשו לפעולה... מבחינתי, נתנאל הוא התגלית של האלבום. גם פה העיבודים יפיפיים ונגינת הצ'לו של יטבתה אילני מוסיפה יופי מיוחד לשיר.

השיר החמישי "געגוע" מושר על ידי סולן להקת המדרגות המעולה, אילן דאמרי, שקולו הגבוה הוא כרטיס הביקור שלו. השיר שקט ומרגש והעיבוד שכולל פסנתר כינור וצ'לו מרגש ומיוחד.

השיר השישי ולדעתי אחד הטובים ביותר הוא "בגלל אבות" השיר עומד על קוו התפר שבין מזרח למערב. הלחן חדש ולמרות זאת מורגש לי מוכר שנים... פשוט מזמין ריקוד. השיר מושר על ידי גד אלבז. העיבוד מיוחד ונפתח בנגינת עוּד של גלעד חזן מלהקת קטורת בשילוב ניי וקלרינט טורקי שניהם כלים מיוחדים שמנוגנים על ידי אומן כלי הנשיפה ינון טייב שהוציא את אלבום הבכורה שלו "בינתיים".

השיר השביעי "אזמרה" שיר שקט ומרגש שמילותיו נכתבו על ידי יעלה על פי תורתו של רבי נחמן מברסלב. השיר מושר על ידי אילן דאמרי מהמדרגות שנשמע בו פשוט נפלא.

השיר השמיני, בתפקיד השיר הלטיני של האלבום "במרום" בדואט של ישי לפידות ונתנאל מלאייב, ישי על הנמוכים מלאייב על הגבוהים... השיר נחמד והלחן מורכב ומעניין . נגינת הכינור של אורן צור בשיר מיוחדת ומעניינת. כלי נוסף מעניין שמוקלט בשיר הוא "הפאנטם" שמנוגן על ידי זיו יחזקאל הפאנטם הוא כלי הקשה מיוחד וחדש יחסית שעשוי ממתכת ומשמיע צליל הדומה לנבל.

השיר התשיעי "טוב להודות" שיר נעים המושר על ידי אהרון רזאל ונשמע כמו שיר שאהרון היה מלחין לעצמו פשוט כמו כפפה ליד. גם פה ניתן להאזין לנבל של דוד לואיס שמוסיף לעיבוד היפיפה.

השיר העשירי "היכל הניגון" שיר הנושא של האלבום שיר שקט שמילותיו נכתבו על ידי יעלה אלישבע והוא מושר על ידי נתנאל מלאייב . בעיבוד מנגן גם נגן הסנטור הפרסי אלדד לוי , סנטור פרסי הוא כלי ממשפחת כלי הקשה, והוא נחשב לכלי קשה במיוחד צלילו נעים והוא מנוגן על ידי שני מקושים קטנים.

השיר החותם את האלבום הוא "ט"ו באב" שמושר על ידי אילן דאמרי שיר שקט ומרגש.

לסיכום מדובר באלבום מעולה ומיוחד הן מבחינת הלחנים והעיבודים המיוחדים והן בביצועים של הזמרים שנאלצו להיצמד לסולמות המקוריים של יעלה אלישבע ועמדו בזה בכבוד. ושוב כבוד על הכוח לחזור מחדש ולהוציא את החומר שוב.

6 מתוך 7 בסולם נתנאל





אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה